Geriatriefysiotherapie

Wat is geriatriefysiotherapie?

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en patiënten met een hoge (biologische) leeftijd die te maken hebben met meerdere gezondheidsproblemen tegelijkertijd.

Het gaat hierbij enerzijds om ouderen die te maken hebben met de afname van de beweeglijkheid, de spierkracht en de algehele conditie. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan in het dagelijks functioneren, zoals opstaan uit de stoel, het in en uit bed komen of lopen. En mensen kunnen de neiging hebben om te vallen. Het valrisico in kaart brengen en valangst reduceren is eveneens een taak van deze specialist.

Anderzijds gaat het om patiënten die als gevolg van een aandoening, zoals bijvoorbeeld een beroerte, de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose, dementie, een gebroken heup, beperkingen ervaren met bewegen en daardoor in het zelfstandig functioneren.

Tot het werk van de geriatriefysiotherapeut behoort ook het adviseren en begeleiden van gezinsleden en mantelzorgers, over onder andere het ziektebeeld, de prognose, de behandeling, de transfers en over hulpmiddelen.

 

 

Scroll naar top